Wennen aan het nieuwe kunstgebit
U heeft een nieuwe kunstgebit, maar u mag niet verwachten dat, ondanks dat uw oude kunstgebit versleten is, u meteen op dezelfde manier kan functioneren als met de oude.
Door veranderde vormgeving van het gebit en van de tanden en kiezen die elkaar anders en vaak eerder raken, kan het nieuwe kunstgebit in het begin wel ongemakken geven.
Veel gehoorde klachten zijn; moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, spieren van het gezicht en wangen zijn gevoelig en gevoeligheid van de kaakgewrichten.

Heeft u veel problemen en bent u geneigd het nieuwe gebit in de keukenla te smijten en het oude weer in te doen?
Bel dan gewoon naar uw tandprotheticus.
Hij is er niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken maar ook om nazorg te verlenen.
Juist in deze moeilijke beginperiode moet u niet schromen om de telefoon te pakken en een afspraak te maken bij uw tandprotheticus om de problemen op te lossen.
Hoe sneller u van uw problemen wordt afgeholpen des te sneller bent u gewend aan het nieuwe kunstgebit en kunt u er lekker mee functioneren.

[toggle_container keep_open=”false” initial_open=””]

[toggle title=”Pijn”]
Het nieuwe kunstgebit kan in het begin best pijnlijk zijn. Het zit strakker rond uw kaken en kan op sommige plaatsen vaak te strak zitten. Bij het plaatsen van het gebit is dit vaak niet het geval dan gaat u zonder problemen de deur uit. Na enkele dagen kunnen zich pijnklachten voordoen. Bel dan uw tandprotheticus hij zal u op kort termijn helpen en u zult zien dat met een eenvoudige correctie u snel van de pijn af bent. Slijp of vijl nooit zelf aan het kunstgebit dit kan ten koste gaan van de pasvorm. Let er wel op dat u het kunstgebit, geruime tijd voordat u naar de tandprotheticus gaat, weer in de mond doet, anders kan hij niet zien waar de pijnlijke plaats zich bevindt.

Pijn aan de kauwspieren
Doordat u mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort van spierpijn aan de kauwspieren voelt. Dit kan erg vervelend zijn. Toch is het belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken aan dit nieuwe kunstgebit.

Als u vanwege alle voorgaande problemen telkens het oude gebit gaat dragen om bijvoorbeeld, lekkerder te eten, als u naar familie moet of omdat het even niet lekker zit, zult u nooit wennen aan het nieuwe kunstgebit. Hou het nieuwe kunstgebit altijd in, bel voor problemen uw tandprotheticus en knutsel nooit zelf aan het nieuwe kunstgebit.[/toggle]

[toggle title=”Eten”]
Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten.
Ook dat doet u in het begin waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig.
Voordat uw nieuwe kunstgebit geplaatst wordt hoeft u geen vla en soep te gaan halen omdat u denkt dat het eten wel moeilijk zal gaan.
We gaan ervan uit dat u meteen alles moet proberen.
U ervaart echter zelf het beste wat wel en wat niet kan.

Als u veel problemen ondervindt neem dan gerust de eerste dagen wat zachter voedsel maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken.
Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet goed gaat dan kunt u altijd contact opnemen met uw tandprotheticus zodat hij u hierbij kan begeleiden.
Voor opbouw van voedsel tijdens de indraagperiode kunt u gebruik maken van het afgebeelde plaatje.[/toggle]

[toggle title=”Smaak”]
In het begin kan het voorkomen dat de smaak iets afneemt.
Dit zal vaak na korte tijd weer veranderen.[/toggle]

[toggle title=”Speeksel”]
Veel mensen hebben in het begin last van te veel, het speeksel loopt me uit de mond, of te weinig, mijn lippen plakken op elkaar, speeksel.
Dit is een vaak voorkomend probleem dat ook na enige tijd zal verdwijnen.[/toggle]

[toggle title=”Spraak”]
De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit.
Enkele klanken zoals de S de T en de D kunnen in het begin problemen geven.
Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter.
Zonodig kunt u hardop gaan lezen om ervoor te zorgen dat alles gaat klinken zoals u dat gewend was.[/toggle]

[toggle title=”Uiterlijk”]
Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen, de bovenlip kan wat “voller” zijn en het gezicht wat minder ingevallen.
Laat u absoluut niet beïnvloeden door “vreemde” reacties van uw omgeving, je hebt een apetoetje.
Alles wat anders is, vinden u en de omgeving in het begin vreemd.[/toggle]

[toggle title=”Reinigen van het kunstgebit”]
Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi.
Dat moet u zo houden.
Net als bij u eigen tanden en keizen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit dit moet u reinigen.
Het kunstgebit kan verkleuren door nicotine, thee, koffie en wijnaanslag.Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water.
U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een zachte borstel met zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal.
Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of bruismiddelen.
Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.Bij uw tandprotheticus, drogist of apotheek zijn diverse schoonmaakmiddelen, borstels en prothese bakjes te verkrijgen.

Tandsteen
Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit.
Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de keizen, bij het bovengebit.
Dit is erg moeilijk te verwijderen.
Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht lang en een bekertje met pure keukenazijn te leggen.
Gebruik niets anders en ga ook niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u de prothese.

Reinigen van de mond
Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust.
Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel.
Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte.
Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel of lauw water te gebruiken.
Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. Een u weet; voorkomen is beter dan genezen.[/toggle]

[toggle title=”Draaggewoonten”]
Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen.
Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, waar u wel mee slaapt, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort.
Daarom is het beter uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij het onder gebit uit te doen en het boven gebit in te houden.
Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw tandprotheticus controleren.

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens een keer per twee jaar naar uw tandprotheticus te gaan voor controle.
Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft.
Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt.
Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten.
Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na vijf tot tien jaar) want ook uw kunstgebit verslijt.

De tandprotheticus controleert of uw hele mond nog goed gezond is.
Vooral bij mensen met en slechts passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan.
Ook hier geldt weer voorkomen is beter dan genezen.[/toggle]

[toggle title=”Reparaties”]

Reparatie en opvulling van het kunstgebit
Na verloop van tijd kan ook het nieuwe kunstgebit kapot gaan of te groot worden. Uiteraard kunt u hiervoor bij uw tandprotheticus terecht.

Voorkom reparaties
Wanneer u het kunstgebit boven de wastafel schoonmaakt laat daar dan een laagje water inlopen of leg er een handdoek in u voorkomt daarmee schade als het kunstgebit valt.

Reparatie
Na verloop van tijd kan het toch gebeuren dat tanden van het kunstgebit afbreken, loskomen of een beetje beschadigen. Tevens komt het voor dat een kunstgebit scheurt of in twee stukken breekt
Bij uw tandprotheticus kunt u terecht om dit te laten herstellen. Wanneer reparatie van uw kunstgebit regelmatig voorkomt is het tevens verstandig het gebit te laten controleren. Vaak is er een oorzaak voor deze reparatie en kan uw tandprotheticus u de oplossing bieden.

Na verloop van tijd zult u heel goed aan het kunstgebit gewend zijn. Zo goed zelfs, dat het lijkt alsof het er altijd is geweest. Maar blijft dit ook zo? Nee, want uw mond verandert. Uw kaken slinken als er geen tanden en kiezen meer in zitten en er voortdurend door een kunstgebit op gedrukt wordt.Omdat uw kunstgebit steeds even groot blijft, ontstaat er ruimte tussen het kunstgebit en kaak. Het kunstgebit zal dus op den duur losser gaan zitten. Als het kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen zwaarder gaan drukken op de kaak dan op andere plaatsen en kunt u weer pijn krijgen. U dient dan contact op te nemen met uw tandprotheticus voor controle aan het kunstgebit. Meestal is het in zo’n geval nodig dat het kunstgebit wordt aangepast. Uw tandprotheticus kan een nieuwe laag of ‘voering’ in het kunstgebit aanbrengen, waardoor het weer steviger zit en geen problemen meer veroorzaakt.
Let wel op na een aanpassing van het gebit kunnen er enkele pijnplaatsen optreden als gevolg van het strakker zitten van het kunstgebit. Bij uw tandprotheticus kunt u terecht voor de nodige nazorg.

[/toggle]

[toggle title=”Bijzonderheden”]Ondanks het feit dat u in voorgaande al veel informatie heeft kunnen lezen kan het zijn dat u nog meer vragen heeft. Hierna volgen nog enkele vragen van cliënten waarop wij antwoord hebben kunnen geven. Mocht u toch nog vragen hebben neem dan contact op met uw tandprotheticus of mail naar info@ont.nl.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?
Een kunstgebit gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Dit is vooral afhankelijk van uw gezondheid en gebruik van het kunstgebit

Hoe lang heb ik garantie?
Uw gebitsprothese is met zorg vervaardigd om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. De tandprotheticus geeft u een jaar garantie op duurzaamheid. Zie leveringsvoorwaarden.

Ik heb last van een droge mond; hoe kan dat?
Het hebben van een veelvuldig voorkomende droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Dit tekort aan speeksel kan veroorzaakt worden door medicijngebruik, ziekten (diabetes), bestraling en andere ook nog onbekende oorzaken. Veel voorkomende klachten bij een droge mond zijn het slecht kunnen wegslikken van droog voedsel, vaak willen drinken, de lippen en tong voelen plakkerig aan, het klakken van de tong en moeizame uitspraak van sommige woorden en letters. Bij mensen met een kunstgebit blijft het kunstgebit vaak niet op zijn plaats zitten door de te droge mond en is het tandvlees veel gemakkelijker geïrriteerd en komen veel vaker ontstekingen zoals schimmelinfectie in de mond voor. Het bestrijden van de gevolgen van de te droge mond kunt u bespreken met uw tandprotheticus. De volgende oplossingen zouden hulp kunnen bieden. Stimulering van de speekselafgifte door het eten van licht zuur voedsel en voedsel waar flink op gekauwd dient te worden, verandering van medicijnen en het gebruik van speekselvervangers via verstuivers of in gelvorm.

Ik heb zoveel last van aften; wat doe ik hieraan?
Aften zijn pijnlijke blaasjes of zweertjes aan de binnenzijde van de lippen, wangen of onder de tong. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. Medicijnen tegen deze aften bestaan er nog niet maar er bestaan wel mondspoelingen waarbij mensen baat hebben, maar deze middelen genezen de aften niet. Wanneer de aften na twee weken niet verdwenen zijn dan is het verstandig uw tandprotheticus te raadplegen om u verder te helpen. Aften kunnen ontstaan door verminderd weerstand of een slechte mondhygiëne. Het is niet verstandig aan deze aften te komen en deze kapot te maken omdat dit de klachten alleen maar verergert.

Bestaat er een allergie voor de materialen in het kunstgebit?
Het komt zeer zelden voor dat patiënten een allergie hebben voor materialen waarvan het kunstgebit is vervaardigd. Veelal ligt de oorzaak van op allergie lijkende klachten elders.

Ik heb last van slecht adem komt dit door het kunstgebit?
Het hebben van een slechte adem heeft niet altijd maar wel vaak te maken met een slechte mondhygiëne. Niet alleen mensen met eigen tanden en keizen maar ook mensen meet een kunstgebit hebben hier mee te maken. Wanneer u last heeft van een slechte adem, meestal wordt dit door de mensen om u heen aangegeven, kunt u het volgende doen. U kunt de tong reinigen met een speciaal hiervoor ontwikkelde tongreiniger. Op vooral de tongrug bevindt zich soms veel plak en voor een frisse adem is het soms noodzakelijk dat u de tong met de speciale tongreiniger dagelijks reinigt. Tevens is het belangrijk om ook de kaken en het tandvlees met een zachte tandenborstel te reinigen om ervoor te zorgen dat een laag plak met voedselresten verwijderd wordt. Nadat u de tong en het tandvlees heeft gereinigd is het verstandig om de mond met mondspoelwater te spoelen voor een optimaal resultaat.

Mijn tandvlees is erg gevoelig. Bestaat er ook een zachtere kunsthars?
Bij mensen waarbij het tandvlees zo gevoelig is dat ze altijd pijn hebben onder het kunstgebit kan dit zachte laagje, weekblijvende kunsthars, een oplossing bieden. Deze kunsthars wordt vooral in de onderkaak gebruikt omdat hier de meeste problemen voorkomen. Vaak is de kaak geslonken maar het tandvlees niet waardoor het tandvlees afgekneld zit tussen het gebit en het kaakbot. Het kan ook gebeuren dat de kaak zover geslonken is dat de zenuw, die in de onderkaak loopt, op het kaakbot ligt en telkens afgekneld wordt door het gebit. Het zachte laagje kunsthars biedt in deze gevallen voordelen echter men moet er ook rekening mee houden dat deze kunststof sneller slijt en dat deze iedere twee jaar vervangen dient te worden door de tandprotheticus.

Is gebruik van kleefpasta en andere hulpmiddelen uit de drogisterij toegestaan?
Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en “voeringen”op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt opgelost. Doe ook nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Als uw kunstgebit te los zit, is het verstandiger om naar uw tandprotheticus te gaan. De tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u de beste oplossing bieden.

Hoe duur is mijn kunstgebit?
De kosten van uw kunstgebit of reparatie zijn sterk afhankelijk van de verzekeraar bij wie u verzekerd bent en uw aanvullende verzekering. Vaak zal de tandprotheticus u naar de verzekeraar zelf verwijzen om te vragen wat u vergoedt krijgt.
Over het algemeen kunt u van het volgende uitgaan:
Voor ziekenfondsverzekerden wordt de nieuwe prothese voor 75% vergoed en reparatie en aanpassingen voor 100%. Extra vergoeding voor de nieuwe prothese ontvangt u meestal vanuit de aanvullende verzekering.
Voor particulier verzekerden geldt dat zij de gehele behandeling zelf af dienen te rekenen en de kosten zelf moeten verhalen bij de zorgverzekeraar.

Ik heb last van ontstoken, pijnlijke mondhoeken hoe komt dit?
Een oorzaak kan liggen in het kunstgebit. Deze geeft te weinig steun aan de wangen en lippen waardoor deze constant vochtig blijven en kloofjes veroorzaken. De tandprotheticus kan beoordelen of de prothese de oorzaak is van deze klacht of dat er en andere oorzaak is.

Tips
Doe het kunstgebit ’s nachts uit
Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren.
Repareer nooit zelf uw gebit
Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen.
Vul de wasbak met water voordat u het kunstgebit gaat reinigen
Reinig ook de kaken en het tandvlees
Gebruik geen chemische middelen voor reiniging van het kunstgebit
Nuttig de eerste dagen zacht voedsel[/toggle]

[toggle title=”Behandelplan”]

Afspraak 1. Intake gesprek
Uw persoonlijke gegevens, uw medicijngebruik en gegevens over uw gezondheid worden genoteerd. De situatie in uw mond wordt bekeken en besproken. Bent u verwezen door uw tandarts dan volgen direct afspraken voor vervaardiging van de prothese. Dient u nog door uw tandarts gezien te worden dan volgt een verwijzing naar uw tandarts.

Afspraak 2. Trekken van de kiezen
Alle resterende kleine en grote kiezen worden getrokken.

Afspraak 3. Eerste afdrukken
Er worden proefafdrukken van uw beide kaakdelen gemaakt (happen).

Afspraak 4. Definitieve afdrukken (indien nodig)
Indien nodig worden tweede afdrukken van uw kaakdelen gemaakt om op deze wijze een goede pas\vorm van de prothese te kunnen bereiken.

Afspraak 5. Beetbepaling
Bepaald wordt hoe de kiezen op elkaar moeten komen te staan.

Afspraak 6. Proefprothese
De kiezen staan op een los plaatje om te zien of deze elkaar in de mond op de juiste manier raken. In deze fase staan ook de voortanden op uw gipsmodel, echter deze kunnen niet in de mond gepast worden. Wel kunt u kijken hoe het resultaat gaat worden en of u de gebruikte tanden mooi vindt.

Afspraak 7. Tanden trekken en prothese plaatsen
De prothese is klaar U wordt verdoofd en de laatste tanden/kiezen worden getrokken. Direct na het trekken wordt de prothese geplaatst.

Afspraak 8. Controle
Vaak komt u na 24 uur terug bij de tandarts/kaakchirurg om de prothese uit de mond te halen. De tandarts/kaakchirurg controleert of alles in de mond in orde is.

Afspraak 9. Nacontrole
Er zullen enkele nacontroles volgen om het verloop van slinken van de kaken in de gaten te houden. Indien nodig wordt de prothese tijdig aangepast

[/toggle]

 

[/toggle_container]